Omdat een groot deel van het werkingsgebied van Plan Vliegend Hert wordt ingenomen door tuinen en landbouwgronden, is het uiteindelijke resultaat van dit plan voor een groot deel afhankelijk van de inbreng van de bewoners van het werkingsgebied.
Daarom richten wij ons tot jou. Ga even kijken op de site van Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei voor tips, brochures en advies om zelf aan de slag te gaan met hagen, boomgaarden, poelen…
Grootse plannen? Wij helpen je graag! Neem dan contact op en we komen bij je thuis langs om de mogelijkheden samen te bespreken.
De larven van het vliegend hert eten ondergronds dood hout. Moet er in je tuin een boom of struik sneuvelen, laat dan zeker de wortels en een stukje boomstronk in de grond zitten. Je kan ook een broedhoop aanleggen door stammetjes loofhout zo’n 50 cm in de grond in te graven. Hoe? Dat lees je in deze handleiding.
Of bekijk even dit instructiefilmpje van onze Nederlandse collega's.
Met een vijvertje doe je niet enkel de vroedmeesterpad, maar ook salamanders, libellen, vogels ... een plezier! En natuurlijk ook jezelf, want in en rond een vijver is er altijd wel wat te zien. Let op: zet géén vissen in je vijver, want die eten zo veel eitjes en larven dat de overlevingskansen van een vroedmeesterpad miniem worden. Lees hier alles over natuurvriendelijke vijvers, groot of piepklein.
Eikelmuizen houden van een gevarieerde omgeving met veel bosjes en hagen om zich te verstoppen en met fruit en nootjes om van te snoepen. En daar worden natuurlijk ook vogels en vlinders blij van! Via onze actie 'Behaag je tuin' kan je in september en oktober aan voordelige prijzen plantgoed aankopen om je eigen paradijsje mee te creëren. Lees hier meer tips over de eikelmuis.
De boswachter, de vrijwilligers van Natuurpunt, de knotteams ... Allemaal bouwen ze mee aan het landschap! Of je nu veel tijd hebt of weinig, wat je talenten ook zijn: manieren genoeg waarop je de natuur vooruit kan helpen.
Onze partners kunnen altijd een extra paar helpende handen gebruiken: