In Overijse zijn vier vliegende herten ingegraven in broedhopen van hout. Het waren eigenlijk larven die we begin dit jaar gevonden hadden, die aan het verpoppen waren naar kever. En omdat de verpoppingskamer stuk was bij vier van de zeven kevers, hebben we die moeten meenemen om ze in gecontroleerde omstandigheden te ontwikkelen tot kever.
Het vliegend hert is de grootste keversoort van Europa waarvan er slechts enkele in Vlaanderen te vinden zijn. De grootste vind je in Overijse en omgeving. Ze houden zich vooral op in dood hout. De kevers zijn nu helemaal ontwikkeld, en we hebben ze terug in broedhopen, in stapels loofboomstammen, ingegraven. Nu kunnen ze nog verder groeien in het hout. In de zomer zijn ze dan klaar om uit te komen. Vliegende herten blijven drie à vier jaar zitten in zo'n broedhoop, en leven uiteindelijk maar een aantal weken. En als ze uitkomen trekken ze maar een paar honderd meter verder. We gebruiken die broedhopen dan ook om de populatie verder te kunnen uitbreiden. Er zijn maar een drietal gekende populaties in Vlaanderen, waarvan de grootste in Overijse.
Samen met Plan Vliegend Hert beplant Baudouin de Troostembergh het Koedalhof in Overijse met hagen, struwelen en hoogstambomen. Zo wordt het landbouwbedrijf aantrekkelijk voor tal van diersoorten en werken we aan een groene verbinding tussen de Koedalstraat en de Vuurgatstraat.
Lees meerWist je dat wel 9% van Vlaanderen bestaat uit tuinen? In die tuinen ligt een groot potentieel voor de natuur. Niet alleen Plan Vliegend Hert wil inzetten op deze tuinen maar ook wetenschappers willen weten wat er zoal leeft in die tuinen. Met het grootschalig project Mijn Tuinlab hebben ze een heus citizen science project opgezet dat heel laagdrempelig werkt. Goed nieuws: Iedereen kan meedoen! Surf naar www.mijntuinlab.be. Registreer je tuin, bereken jouw tuinscore en krijg meteen ook tips om je score te verbeteren.
Woon je in Overijse, Hoeilaart, Tervuren, Linkebeek of Sint-Genesius-Rode en zijn deze tips niet voldoende? Of wil je gewoon meteen aan de slag? Neem dan zeker contact met ons op via info@planvliegendhert.be of via telefoon. Voor Overijse, Hoeilaart en Tervuren kan je terecht op het nummer 016 40 85 58. Voor Linkebeek en Sint-Genesius-Rode, bel 02 452 60 45.
Het meetnetjaar 2020 is nog maar net begonnen en het gaat al meteen hard! Door het mooie weer zijn de plantentellers al moeten uitrukken. De amfibieënmeetnettellers bleken vanaf het begin al meteen hoge aantallen waar te nemen en ook al wat libellensoorten zijn al vroeg in de weer. Maanwaterjuffers bereiken zo'n twee weken eerder dan normaal hun piek en zelfs de eerste Gevlekte witsnuitlibellen werden al waargenomen, ook zo'n twee weken vroeger dan normaal. De meetnet-dagvlinders blijken dan weer mooi op schema te vliegen (dat is ook eens wat anders).
En ook het Vliegend hert heeft zich al enkele malen laten spotten! Wil je zelf op jacht gaan naar het Vliegend Hert in jouw buurt? We zijn nog op zoek naar extra helpende handen in de omgeving van Overijse. Meld je, na je te registreren, hier aan voor dit project.
Foto © Leo Vaes
Iedereen Beroemd maakte een fantastische reportage over het vliegend vert binnen hun rubriek 'Onze Natuur'. Heb je ze nog niet gezien? Neem dan snel een kijkje via deze link: https://www.een.be/iedereen-beroemd/het-vliegend-hert-in-onze-natuur
Het vliegend hert komt niet alleen in Voeren voor. Meer zelfs ze komen ook in onze streek voor namelijk in Sint-Genesius-Rode, Beersel en Overijse. Zoals je in het filmpje kan zien is het vliegend hert best wel een machtig dier.
Wil je zelf ook iets doen voor het vliegend hert? Kijk dan maar eens rond op deze website! En wie weet vliegen ze in de toekomst rond in jouw tuin.